top of page

Behandelingen

pexels-cedric-fauntleroy-4269355.jpg

Intake en Controle

Wij nemen uitgebreid de tijd voor u tijdens de intake in onze tandartspraktijk. Tijdens de intake brengen wij uw mondgezondheid en -situatie, klachten, wensen en algehele gezondheid in kaart.

 

Om volledige informatie te verzamelen stellen wij vragen, voeren wij klinisch onderzoek aan de gebitselementen en de weke delen (zoals tong, verhemelte, etc) uit.

Ook maken wij zo nodig röntgenfoto’s om een passende behandelvoorstel voor u te kunnen bepalen. 

Preventie en Mondhygiene

Voorkomen is beter dan genezen, dat geldt ook in uw mond.

De zorg aan uw tandvlees en de preventie van tandvleesproblemen vormen de basis van een gezond gebit.

Tijdens een preventie-afspraak wordt tandsteen verwijderd, gepolijst en aandacht besteed aan de mondhygiëne en eet- en drinkgewoonten, om zo een optimale mondgezondheid voor u te kunnen nastreven.

 

De preventive behandelingen voor kinderen die wij aanbieden zijn: 

Poetsinstructies, het sealen, en het aanbrengen van fluoride. 

2cdd37144546621.628e47e361a7d.jpg
pexels-cedric-fauntleroy-4269695.jpg

Orthodontie

Bij kinderen wordt al vroeg bij iedere controle naar afwijkingen gekeken, zoals bij duim- en vingerzuigen, ruimtegebrek in het wisselgebit, ontbrekende tanden, mondademhaling, tongpersen, en nog veel meer.

Om een persoonlijke behandelvoorstel te kunnen ontwerpen, wordt een uitgebreide analyse gemaakt met aanvullende röntgenfotos om dit vervolgens om te zetten in een behandelplan.

Het behandelvoorstel, de verbonden kosten en vragen worden uitgebreid tijdens een vervolgafspraak met u en uw kind besproken.

Bepaalde afwijkingen kunnen alleen bij een groeiend kind gecorrigeerd worden, maar vele orthodontische problemen zijn ook bij volwassenen behandelbaar.

Een steeds meer gevraagde mogelijkheid is een transparante beugel, graag kijken wij samen naar de passende optie bij u. 

Let op: Heeft uw kind een beugel nodig?

Zorg ervoor dat u tijdig een orthodontische verzekering afsluit, in de meeste gevallen is de wachttijd 1 jaar voordat de verzekering de behandeling wil gaan vergoeden.

Neem hiervoor contact op met uw verzekering zo kunnen wij op het juiste moment met de behandeling van uw kind starten. 

Kroon / brugwerk en Protheses / gedeeltelijke protheses

Om een kies voor langere tijd te kunnen behouden is het soms nodig om een kroon te vervaardigen.

Vaak is dit in het geval van grote, afbrekende vullingen of bij een kies met wortelkanaalbehandeling.

Wij gebruiken hiervoor het materiaal zirkonium wat erg sterk en duurzaam is met de beste esthetische resultaten. 

 

Voor het opvullen van lege plekken in het gebit door missende tanden en kiezen, zijn er verschillende mogelijkheden aanwezig.

Dit kan door een vaste voorziening zoals een implantaat met een kroon of een brug.

Uitneembare mogelijkheiden zijn een frame of en partieel plaatje waarop de aanwezige tanden en kiezen ondersteund worden. 

In sommigen gevallen is een volledig kunstgebit verstandig om zo goed als mogelijk kauwcomfort en -functie, maar ook de esthetiek te verbeteren.

 

Graag adviseren wij u wat de mogelijkheden zijn tijdens een uitgebreid gesprek met een aanvullend onderzoek om een passend behandelplan op te stellen. 

pexels-cottonbro-studio-6529219.jpg
pexels-cedric-fauntleroy-4269695.jpg

Wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling kan om verschillende redenen uitgevoerd worden.

Een veel voorkomende situatie is de aanwezigheid van hevige kiespijn.

Het levende deel (pulpa) van de tand/kies is dan dermate ontstoken (pulpitis) dat de zenuw verwijdert moet worden om de patiënt van de pijn af te helpen.

Door de wortelkanaalbehandeling wordt het afsterven van de pulpa niet afgewacht en kan een mogelijke ontsteking rondom de wortelpunt voorkomen worden. 

 

De wortelkanaalbehandeling is er op gericht de bacteriën uit het wortelkanaal te verwijderen en om te voorkomen dat ze daar weer binnendringen.

Na het schoonmaken van de wortelkanalen zal ook de ontsteking rondom de wortelpunt kunnen genezen en zal het bot weer kunnen teruggroeien. 

 

Wortelkanaalbehandelingen kunnen uiteen lopen van vrij makkelijk, bij bijvoorbeeld een voortand met één kanaal tot zeer moeilijk bij een bovenkies met vier kanalen en kromme wortels.

De gemiddelde behandeltijd kan uiteen lopen van ongeveer een half uur tot anderhalf/tweeënhalf uur, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad. Meestal wordt in de eerste zitting in korte tijd de kanaalbehandeling alleen gestart en de patiënt wordt van de pijn verlost.

Vervolgens kan er een langere afspraak worden ingepland voor het afmaken van de behandeling.

In sommige gevallen heeft de kroon van een tand niet genoeg houvast meer om een vulling of een kroon op te kunnen maken.

Na een wortelkanaalbehandeling kan het kanaal gebruikt worden om een stift in te plaatsen, welke als houvast dient voor de vulling of kroon. 

Extracties

Is een tand of kies niet meer te behouden door een vulling of reparatie, dan moet deze getrokken worden om beschadiging aan omliggend weefsels te voorkomen. 

Soms is een onsteking al zo ver dat er geen andere oplossing meer bestaat dan de onstoken kies te verwijderen. 

Na een periode van 3 maanden wordt samen met u overlegt wat de mogelijkheden zijn om de ontstaande ruimte op te kunnen vullen. 

 

Bovendien kan het ook nodig zijn om verstandskiezen te laten trekken.

Verstandskiezen breken over het algemeen door tussen een leeftijd van achttien tot vierentwintig jaar en kunnen problemen opleveren zoals het gedeeltelijk doorbreken van de kies of het lastig kunnen schoonmaken waardoor een onsteking kan ontstaan. 

 

Na het trekken van een element wordt er aan u uitgelegd wat de mogelijke klachten zijn die  kunnen optreden nadat de verdoving is uitgewerkt en waar nodig vindt er een nacontrole plaats. 

pexels-cottonbro-studio-6529219.jpg
pexels-cedric-fauntleroy-4269695.jpg

Extra: Affiniteit met het behandelen van kinderen, ouderenzorg en bijzondere zorggroepen

Kinderen

Jong geleerd is oud gedaan. Wij willen kinderen al vroeg het besef bij brengen dat tanden poetsen belangrijk is en een tandartsbezoek ook plezier kan opleveren. 

U mag uw kind vanaf de eerste doorbrekende tand meenemen voor de eerste controle waar wij voorzichtig en opbouwend uw kind laten wennen.

 

Alle behandelingen voor kinderen tot 18 jaar zijn gratis en worden vergoed door de zorgverzekeraar.

Met uitzondering van orthodontie waar u een aparte verzekering voor moet afsluiten. 

 

Ouderenzorg

Belangrijk voor ons is om de ouder wordende mens ook de tandheelkundige zorg te bieden die nodig is.

Schroom niet om contact op te nemen wanneer u last heeft van uw mond.

Als u nog eigen tanden en kiezen zal het verzorgd moeten worden om infecties en afbraak te voorkomen.

Ook bij een niet goed passende prothese kunt u contact met ons opnemen.

Bovendien is onze praktijk toegankelijk voor mensen met een rolstoel. Bent u niet in staat naar de praktijk te komen dan kunnen wij altijd bij u langskomen. 

 

Bijzondere zorggroepen

Bijzondere zorggroepen zijn van harte welkom. Wij zullen per patiënt bekijken of de behandeling ook bij ons in de praktijk kan plaats vinden.

Zo niet, verwijzen wij u door naar bijzondere tandheelkunde. 

Dit kan u ook interesseren

Adres

Langewijk 49

7701 AB, Dedemsvaart

Telefoon

0523-614431

Email

bottom of page